Neden dişlerimizi fırçaladıktan sonra portakal suyunun tadı çok kötü gelir?
Bu soru belki de hiç birinizin aklının ucundan dahi geçmemiş olabilir fakat, eğer bir bardak portakal suyu içmeden hemen önce dişlerinizi fırçalarsanız ne demek istediğimi daha net anlayacağınızdan eminim. Questacon araştırma merkezinden David Cannell adlı bir bilim adamının dediğine göre bu olayın asıl sorumlusu diş macununda bulunan sodium laurel sulfate denilen bir madde. Bu maddenin yaptığı iş aslında tatlıya duyarlı alıcıları bloke etmek. Dilinizin üzerinde bulunan diğer tatlara duyarlı alıcılar ise çalışmaya devam etmekte fakat bu maddenin etkilediği alıcılar çalışmayı durdurmaktalar. Tabii bu madde sadece tatlı alıcılarını bloke etmekle kalmıyor aynı zamanda ekşi ve acı duyusunda artışa yol açıyor ve bu mekanizmanın doğal bir sonucu olarak da özellikle portakal suyu içerken ağzınızdan geçen acı ve ekşi tat duyusu dayanılmaz bir hale geliyor. Tat alıcıları vücudumuzun gerçekten de çok ilginç parçalrından biri. Dilimizin üstünde küçük yumrular şeklindeki bu oluşumlar minik birer soğancığa benzerler ve eğer çok yüksek büyütmeli bir mikroskopla bakacak olursanız yaklaşık sayıları onbin'i bulan her tat alıcısının yaklaşık elli farklı tat hücresinden oluştuğunu görürsünüz. Tat alıcıları hayli ağır bir yükün altında çalışır ve yaklaşık iki hafta içinde de ölürler. Fakat genelde bu ölenlerin yerine yenileri çıkar, tabii bu döngü her zaman gerçekleşmeyebilir. Siz yaşlandıkça ölenlerin yerini yenilerinin alması süreci yavaşlar ve bir noktadan sonra geriye döner sonuçta ileri yaşlarda iki ya da üçbin tat reseptörünüz kalır. Çocuklar inanılmaz bir tat alma duyusuna sahiptir. Eğer bir yiyeceğin tadı yeterince güçlüyse çocuklar bunu iğrenç bir tat duyusu olarak değerlendirebilir. Ne zaman ki yaşlanırsınız bu yiyecekleri yemeyi alışkanlık haline getirirsiniz. Belki de çocuklara zorla sebze yedirmeyi tekrardan bir düşünmek gerekir. Bilimadamları tat alıcılarının neden tekrardan çıktığını ya da çıkmadığını tam olarak çözebilmiş değiller. Fakat bilinen bir şey var ki o da bazı şeyler (Sigara gibi) tat alıcılarının tekrardan çıkma sürecini etkilemekte.